2011. május 2.

volt már ilyen, és lesz ilyen még - kertek enni

az élelmiszerárak folyamatos emelkedésével és a fizetések vásárlóértékének csökkenésével ismét egyre többen  fedezik fel a konyhakertet. Érzékelhetővé válik a keresletnövekedés a városközeli hétvégi telkek iránt, a díszfák mellett ismét felfutóban van a gyümölcsfák ültetése, a legelszántabbak pedig a lakásuk erkélyén is próbálkoznak paradicsompalánták nevelésével vagy gabonatermesztéssel. (az index rövidke cikke a témában.)

A gondolat nem új, válságkorszakok idején sokan próbálkoznak a saját részre való élelmiszer-termeléssel a városokban is, a legismertebb példaként az embargóval sújtott Kubát, illetve a háború idején Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban rendkívül sikeres Victory Garden-mozgalmakat szokták említeni.


Sikeres magyar próbálkozás a kiskertekben való élelmiszer-termelésre a Wekerle-telep, ahol a huszadik század első felében a szociális bérlakások lakói ribizlit termesztettek, olyan sikerrel, hogy volt év, amikor az egész éves bérleti díjat fizették ki  termés eladásából. (forrás) Wekerlén egyébként azt hiszem ismét felfutóban van a közösségi kertészkedés, később igyekszem erről is tudósítani.

Gáborral is gondolkoztunk már a lehetőségen, hogy sövénynek vagy szabadon álló bokorcsoportnak ültetnénk gyümölcstermő növényeket, ha nem is eladásra, inkább csak azért, mert díszítőértékben nem maradnak el a dísznövényektől, és vonzzák a madarakat, mókusokat, gyerekeket, medvéket.
(Nem is tudom, írtam-e tavaly, hogy az esős nyáron többször találkoztam kora reggel a téren gombaszedőkkel.)
Mit gondolnak, ültessünk haszonnövényeket a kertbe? Vegyenek részt a kert alakításában a véleményük megírásával, a jobb oldali sávban szavazással, és/vagy az ültetésekben való részvétellel!

3 megjegyzés:

  1. Én az egrest nagyon szerettem a nagymamám kertjében

    VálaszTörlés
  2. Amikor még volt kertünk a hegytetőn, felfelé menet majdnem minden évszakban tudtunk valami üdítő gyümölcsöt enni az úton felfelé menet. A mi kertünk előtti diófa termését is sokan szedegették. De jó lenne divatba hozni újra, hogy az út mentén diófa, meggyfa, cseresznyefa legyen az arra járók örömére is...
    Most csináltam bodzaszörpöt séta közben szedett bodzavirágból, nagyon finom.

    VálaszTörlés
  3. nos jó, a héten körülnézek a kertészetben, hogy mit tehetnék :)

    VálaszTörlés