2011. május 16.

Miért ne vágjuk ki a nyárfákat

olasz nyár


Mióta látszom a téren, ahogy teszek-veszek, többen fordultak hozzám úgy, mintha volna valamilyen speciális képességem, amivel megoldhatom a közterülettel kapcsolatos problémákat. Így került szóba többször is, hogy miért nem vágatom ki a nyárfákat. Ez részben azért tévedés, mert nincs nagyobb befolyásom a fakivágásokra, mint bármelyik lakónak a környékről, ezekről ugyanis a kerületi Környezetgazdálkodási Kht dönt saját szakmai szempontjai alapján, de a felvetés mögött egy másik tévedés van, és erről szeretnék írni.
A közterületi kertészetnek is vannak trendjei, amelyek egy-egy időszakot jellemeznek. Harminc-negyven évvel ezelőtt nagyon sok nyárfát ültettek, mivel igénytelen (mint időközben kiderült, jól viseli a szmogot is), gyorsan növekszik, akár 50 méter magasra is megnő, lombjával kiemelkedően sok szennyező anyagot köt meg, oxigént termel, árnyékot ad. Meg ugye a természet közelségét, ami városban élve egyre nagyobb értékké válik. Összességében véve nagyon jó nekünk.
ÉS! A közhiedelemmel ellentétben a nyárfaszösz (a nyárfa barkavirágzatának repítőszőrös magjai) nem okoz allergiát! Valószínűleg azért viszi el a balhét a közvéleményben a nyárfa, mert a vattaszerű magok látványos repkedése egybeesik a pázsitfűfélék pollenkibocsájtó időszakával, amelyek az tavaszi allergiáért valójában felelősek, viszont az ő akciójuk  nem látható. A pollenallergia mára népbetegséggé vált, a lakosságnak körülbelül húsz százalékát érinti, és ez az arány növekszik. A füvek pollenje ellen gyakori nyírással, kaszálással, a zöldfelületek karbantartásával lehet küzdeni.
Itt a téren két hatalmas nyárfa áll, épp a napokban kezdték el szórni magjaikat, reggel az ablakon kinézve, mintha sűrű hó kavargott volna a szélben - sokakat zavar ez a látvány, arról nem beszélve, hogy többet kell takarítani, ha nem akarjuk, hogy minden sarokban pelyhek hömpölyögjenek. Mégis, ha tudjuk, hogy mindez csak esztétikai probléma, és nem ártalmas, talán könnyebben elviseljük ezt a néhány hét kényelmetlenséget cserében az áprilistól novemberig a levegőt tisztító lombokért.
A nyárfák telepítésének divatja letűnt, remélhetően olyan fajok veszik át a helyüket, amelyeket barátságosabban fogadnak a lakók, de mindenképpen érdemes ezt az átmenetet rugalmasan kezelni, és akkor vágni ki ki az öreg nyárakat, amikor már felnő mellettük a parkok fáinak következő generációja.

kihalófélben lévő fekete nyár 2006-ban az év fája volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése