2011. március 21.

Szelektív 2.

Most kicsit továbbgondolva a legjobb megoldás valószínűleg mégis a külső, zárt tároló építése lenne közvetlenül a háznál. Ezzel tudna növekedni a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, feltételezve, hogy azok is elkezdenék szortírozni a háztartási hulladékot, akik egy gyűjtőszigetig nem hajlandóak elmenni vele. 
Csakhogy ez egy nagyobb beruházás, olyan tárolóra lenne szükség, ami jól zárható, jól takarítható, és amiben lépcsőházanként öt kuka férne el. (színes és fehér üveg különgyűjtése esetén hat: papír, műanyag, fém, fehér üveg, színes üveg, egyéb hulladék). Ez a beruházás abban tudna megtérülni, hogy ritkítani lehetne a szemétszállítást, hiszen a tárolókapacitás két és fél -háromszorosára nőne. Vagy praktikusabban több, két-három lépcsőháznak lehetne közös tárolója, a szemétszállítás megmaradó gyakorisága mellett.

Az egész elképzelést az torpedózza meg, ha a lakók egy része a kategóriákra fittyet hányva a fejlesztést követően is vegyesen dobálja be a szemetet, amire a környezet minősége (vagy bármilyen más közös ügy) iránti közönyt figyelve sajnos van esély. Érdemes lenne esetleg a szelektívezés hatékonyságát megmérni, ami lépcsőházanként is eltérő lehet.

(A másik ellenérdekelt valószínűleg az a szolgáltató, aki a gyűjtőszigetek speciális konténereit, és az ehhez tartozó gyűjtőautókat működteti, de ennek nem néztem részletesebben utána.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése