2011. március 25.

édesburgonya (batáta)

Sajnos mire észbekaptam, szinte lejár a szezonja az egyik legfinomabb zöldségfélének, pedig régóta itt pihent piszkozatban a bejegyzés. Még márciusban talán el lehet csípni bioboltokban, de a smatchben is szoktam látni időnként.


Ez egy egyszerű, filléres, paraszti étel, igazi népélelmezési cikk. Csak sajnos nem nálunk, mert itt kisebb vagyonba kerül az édesburgonya. Még a mértéktartó leírások szerint is univerzális táplálék, a zöldségek közül a brokkolinál is egészségesebbnek tartják komplex összetétele miatt (+ finomabb is). Az íze a gesztenyére és a sütőtökre is emlékeztet. A legegyszerűbb módon elkészítve a legfinomabb, és szinte nem is kell hozzá semmi más. A legjobb parázson vagy grillrácson, városi körülmények között jó forró sütőben megsütni, és kész is. Ahol én láttam, Vietnamban az utcán árulják, kis öntöttvas grillen sütik és már vihetsz is magaddal egy forró batátát.
A felhasználásara további recepteket a No Salty oldalon és Mautner Zsófi blogjában találtam.
Élettani hatása egyszerűen fantasztikus úgy tűnik, béta-karotinban, C-vitaminban gazdag, B1, B2, B6 és E-vitamint is tartalmaz, fehérje-összetétele hasonló a tojáséhoz. Ezen kívül rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, ami miatt rákmegelőző hatásúnak tartják. Szénhidráttartalma miatt laktató, ez a drágaságát is viszonylagossá teszi. két darab édesburgonya akár magában, bőven elég egy vacsorának, vagy ebédnek is.

Sajnos közterületi ültetésre - más gyökérzöldségekhez hasonlóan nem nagyon alkalmas, mert a föld alatti gyökérgumó más zöldségekhez képest túl sok szennyezést gyűjt össze egy ellenőrizetlen talajból. Meg gondolom az éghajlatot sem viselné elég jól, bár erről a nagy változások árnyékában nem akarok elhamarkodott kijelentést tenni. :)
De ez a kérdés már átvezet egy közeljövőben aktuális bejegyzés témájához: maradjunk a dísznövényeknél, vagy elképzelhető lenne-e, hogy haszonnövényeket is ültessünk a térre?

(további források a batátáról itt meg itt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése