2011. március 30.

amikor jól alakulnak a dolgok

Március közepén Eszter feldobott egy hirdetést, hogy apró kis kertjükben hat fiatal berkenyefa van, amiből három felesleges, mást ültetne a helyükre. A fák előző ősszel földlabdával kerültek a kertbe a rendezési terv előírása szerint, s már akkor is próbálkoztak, hogy változatosabb növényeket szeretnének, de az önkormányzat és a kivitelező rugalmatlansága akkor keresztülhúzta a terveiket. A gyönyörű egészséges fákat végül a nemes célra való tekintettel nem pénzért, hanem ajándékba kaptuk tőle. A földlabda azért fontos, mert a fákat ugyan sokkolta a fél év után kiásás, de még mindig több esélyük van a következő helyen a megmaradásra, mint ha régebb óta szövögették volna a gyökereiket az ottani földbe. Így minimális gyökérsérülésekkel megúszták az átültetést.
Miután nagy elánnal ugrottunk fejest az ígéretes projektbe, szembesülnünk kellett vele, hogy három darab, darabonként vagy négy méter magas, a végén földlabdával rendelkező facsemete személyautóval való elszállítása mekkora logisztikai bravúrt igényel. Azt hiszem ez erősen felső határa annak, amit gerillakertészként elvállalhatunk. Mindegy, Péterekkel és a biciklivillogókkal feldíszített fákkal elosontunk kertek alján valahogy. Nekik ezúton is köszönöm az önzetlen segítséget!
Közben megjelent a képben egy újabb érdeklődő, Gábor, aki a Tahi útnál lakik, és szintén gondolkodik egy ideje a ház körüli terület (újra)kertesítésén, az ottani lakók segítségére számítva. Lajos segített az új fák alá venni termőföldet. Gáborral pedig kettesben elültettük a fákat, egyet a Göncöl utca 16. belső, tér felőli sarkánál, egyet a Máglya 7. tér felőli oldalán, a harmadikat pedig továbbajándékozva a Tahi úti két ház közé, egy kivágott fa pótlására. A leggyengébb fa köré leástuk a tavaly vásárolt, de végül fel nem használt dréncsövet. A dréncső olyan, hogy körbeveszi a fiatal gyökérzetet, és végig van perforálva, így az öntözéskor közvetlenül a gyökerekhez lehet juttani a vizet. Ha a fa megerősödik, a csövet betemetjük, hogy a levegő ne szárítsa a növényt, és rágcsálók se férjenek hozzá. Idén még sok öntözésre lesz szüksége mind a háromnak.


A hétvégi munka költsége az összes résztvevő ajándékba adott munkáját nem számítva a fák ára, amit Eszter nem kért el tőlünk, a benzinköltség, amit a két Pétertől kaptunk és a fák alá tett biohumusz, amit Lajos ajándékozott a háznak.
Kérjük, amikor tudják, öntözzék meg a fákat, és a tavaly ültetett bokrokat is, és vigyázzanak rá!


A jövőben a blog fókusza és szerkesztőség várhatóan bővülni fog, hogy kövesse a Tahi út 42-nél zajló változásokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése