2011. március 21.

Szelektív

a társasházi lakógyűlésen szóba került a lépcsőházankénti szelektív hulladékgyűjtés kérdése, van-e, lesz-e erre lehetőség. Röviden: nem.
Pedig elsőre nagyon kedvező konstrukciónak tűnik: a társasház jelzi az igényt, az önkormányzat a főkefével kötött szerződést a házankénti szelektív gyűjtésre, aki ingyen adja a szelektív gyűjtő kukákat, ezek szállítását pedig az önkormányzat fizeti - olvasok néhány részletet az önkormányzati lap, a Hírnök március 16-i számából. Hát ez szuper, a lakók szépen szelektíven gyűjtik a szemetet, tehát csökken a kommunális hulladék mennyisége, ez pedig szemétdíj-megtakarítást jelent a háznak. + a lehetőségekhez képest a leginkább környezettudatos megoldás. Viszont egyelőre csak a papír, és a műanyag gyűjtésére vonatkozik mindez. Innentől kb mindegy a dolog, ha így is úgy is el kell menni a gyűjtöszigetig, akár odaviszek mindent.
De a nagyob probléma, ami megtorpedózza ezt a jó kis tervet, hogy a lépcsőházi szelektív gyűjtők a mostani kukákkal azonos méretű/formájú darabok, így sajnos az itteni szeméttárolókba nem férnek be, azon kívül pedig értelemszerűen nem szeretnék a lakók. Az utcán tárolni nem megengedett, de nyilván nem is jó megoldás. Lehetne esetleg a házon kívül építeni zárt tárolót, de a gyakorlati megvalósulásokat és a környék szemétkezelési kultúráját nézve ez sem tűnik igazán jó ötletnek.
Úgy tűnik, maradnak az eddigi gyűjtőszigetek, ezekkel a környék elég jól el van látva.
a térképen bejelöltem a három legközelebbit, amiket én ismerek, de egy jóval hosszabb lista megtalálható kerületről ITT.

(a képen látszik, hogyan próbálja az önkormányzat több-kevesebb sikerrel megakadályozni a konténerek felborogatását. én korábban azt hittem, hogy ez a legszegényebbek szó szerint filléres kis biznisze, de nemrég láttam, hogy ketten autóval(!) parkoltak le a gyűjtők mellett, és kiszállva nekiálltak feldönteni az üveges egységet. ???)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése