2011. november 14.

KÖLTSÉGEK, NYÁR, ŐSZ

Az év aktív időszakát lezáró néhány bejegyzéssel, összegzéssel vagyunk adósok. Nagy léptekkel mentünk, nagyon sok mindent sikerült megvalósítanunk, néhány dolog elmaradt, néhány máshogy alakult, néhányat még talán sikerül megcsinálni a télen, másokat pedig át kell tolnunk a következő tavaszra. Vannak olyan dolgok is, amelyekről az derült ki a tanulási folyamatban, hogy mindenképp meg kellene csinálni, de a kivitelezéshez újratervezés szükséges. Nézzük legelőször a költségeket.

2009 telén kezdtem el nézegetni, hogy a lakás egy napról napra sivárabb, pusztulóbb térre néz. 2010 tavaszán az első fákat baráti segítséggel, ültettem el, saját költségen. Elkezdtük takarítani, rendezgetni, és ezen keresztül megismerni a területet, és tapasztalatokat szerezni a lakókról is. 2011 tavaszán az önkormányzattal való kapcsolatfelvételt és beszélgetést követően egy a közelben lakó érdeklődő fiúval ketten elkészítettünk két pályázatot, a Máglya köz 5-9, és a Tahi út 42/b társasházai nevében. Bár szkeptikus véleményeket hallottunk, és emiatt mi sem voltunk nagyon bizakodóak, a pályázott négyzetméterek arányában egy-egy komolyabb összeget nyertünk.

Ebben a bejegyzésben most csak a Máglya közi társasház kertfejlesztésre nyert pénzéről írok.
A Máglya köz a pályázaton a lakossági zöldterület-fejlesztési keretből 472 000 forintot kapott. Mivel a pályázat utólagos finanszírozású, ez azt jelenti, hogy a pénzt a társasháznak saját vagyonából meg kell előlegeznie, a pályázott időszak lezárultával pedig a számlák alapján az önkormányzati cég visszatéríti a társasháznak.
Ebből a 472 000 forintból az önkormányzati ügyintézők tájékoztatása alapján 25%-ot le kell adózni, így marad elkölthető 354 000 forint.
Ebből három tételben vettünk fel egy-egy nagyobb összeget, összesen 275 000 forint értékben költöttünk.
Ez azt jelenti, hogy november elejével még maradt az elnyert összegből 79 000 forint, de kérdés, hogy kapunk-e az elköltésre halasztást az önkormányzattól, vagy az el nem költött pénz elvész.

Ahogy az alábbi, és a korábban a blogba befűzött táblázatokon is látszik, a pénzt legnagyobb részt dologi költségekre, elsősorban növényekre, és munkaeszközök beszerzésére fordítottuk. A pályázati feltételek szerint lehet még szolgáltatásra, szakmunkára is költeni, de abból indultunk ki, hogy ennek a fajta együttműködésnek a lényege, hogy az önkormányzat segít a vásárlásokban, a lakók pedig munkát adnak hozzá.


A további tervekről, tapasztalatokról a következőkben írunk még.

1 megjegyzés: