2011. június 19.

mai helyzet

A Bogarak között a legnemesebbek és nevezetesebbek a Méhek, akikről még Sirák is nagy dicséretesen emlékezik. Basilius Magnus pedig azokat városi avagy közjóra élő állatoknak nevezi. Mert a Méhecske minden dolgait csak a közönséges haszonra és nemzete javára cselekszi és mindenek felett a maga közönséges társaságát szereti és gyámolítja, kinek számára egész nyárban gyűjtöget, az alkalmatlan időkben pedig azokhoz siet. (...) Alig mondhatni ki pedig elégségesképen, melly sok szép dícséretes virtusoknak zsengéi adatnak azokban mi előnkbe. Mert az Ökörnék sok százezer mértékben kisebb, de azért viszont elméjére, serénységre, okosségra bátorságra, szelídségre,  igazság szeretetire nézve az Ökörnél megannyi gradusokkal nagyobbra becsülendő. *
Na, eddig a hozsannázás. A múltkoriban én is meglehetősen elnézően nyilatkoztam a szabóméhekről, olyasmit, hogy a kis ártatlan jószágok, építik a lakást a gyereknek, meg kell ugye érteni stbstb. Most azonban úgy érzem, kicsit elvetették a sulykot, amikor épp a gránátalmafácskát szabdalták össze:



A kivágott levelek alkalmazásának módjáról igen szépen és méltatólag ír Bartha Tibor az Erdélyi Nimródban megjelent cikkében.

* Egy jeles vad-kert avagy az oktalan állatoknak historiája Miskolczi Gáspár által

2 megjegyzés:

  1. Nagyon rajzfilmes szitu, ahogy a méhek sulykokat hajigálnak a kertetekben :)

    ------

    egyébként mostanában kevesebbet írsz, különösen a "játszótérre"... azért remélem, ez változik majd.

    VálaszTörlés
  2. igen, én is remélem, mert az azt jelenti, hogy fölfelé.

    VálaszTörlés