2011. június 18.

AMINK VAN - csóka


A kaszálás, fűnyírás sokféle madarat vonz a patak környékére, közülük néhányan a házak közé is bemerészkednek körülnézni. A házak közt leggyakoribb a veréb a cinke a rigó a szarka és a varjú, a patakparti füzesben kakukkok, zöldküllők, seregélyek, is fészkelnek, de láttam már az igen ritkának számító búbosbankát is. A ritkább vendégek közé tartozik a fekete-szürke színével némileg a dolmányos varjúra emlékeztető, de gömbölyű fejével, és valószínűtlenül kék szemével össztéveszthetetlen karakterű barátságos és kíváncsi csóka is. A csókapárok tartós kapcsolatban élnek együtt, egy fészekalj többnyire öt fiókából áll, a tojások kékeszöld színűek, barna foltosak. Kíváncsisága miatt könnyen szelidíthető madár hírében áll. Sekély vízben szívesen fürdik, a népdalban is ezzel a kedvtelésével szerepel: A panyityi halastóba fürdik a fekete csóka/ hijába fürdik a csóka, csak nem lesz fehér a tolla.
Mivel a nyár folyamán a legtöbb madarat a vízzel lehet becsalogatni egy területre, gondolkodunk is egy szép, használható és egyszerű madárfürdőn. Ha már egyszer madárbarát kert lennénk, meg is kell azt szolgálni. :)

Most, hogy megírtam ezt a kis bejegyzést, utoljára megtaláltam, hogy tartalmilag szinte ugyanez, de sokkal szebb a régi szöveg. Legyen itt a linkje legalább.

varjak és csókák vegyes csoportja innen.

ez a kép innen
itt meg egy másik nagyon szép portré

kíváncsi csókafi
itt meg a csókaleányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése