2012. november 4.

kép a kerületszomszédból

via

Pénteken délelőtt kinéztünk a kedvenc közeli kertészetünkbe, hogy a szép napsütéses délelőttön végre pótolnánk a sövénysor nyár folyamán kipusztult kis bokrait (egyet elloptak, kettőt kitörtek, háromnak az  aszályt volt sok). A Tahi útnál is volt néhány, amelyik nem bírta a kiképzést.
Sajnos azt láttuk, hogy nagyjából már kiárulták a bokrokat, kecskerágót, amit szerettünk volna, egyáltalán nem találtunk, Bernadett azt mondja, most már nem is rendelnek, mert csak nagy tételben tudnának, viszont nemsokára érkeznek a fenyők. Tavasszal folytatjuk, vagy az is lehet, hogy megkérjük Lacit, ha tud hozzon még novemberben párat.
Van viszont madáreleség többféle is, és tulipánhagymák, amiket nagyon sürgősen be kell már szerezni a városi tulipánexpanzióhoz!

De hogy mégse jöttünk volna hiába, kisétáltunk a szomszédos telek, a Régi fóti út 77. elé, megnézni az egykori zsinagógát, ami a kertészetből így látszott:


Átellenből pedig valahogy így:

via

A rákospalotai ortodox zsidó hitközség 1926-27-ben építtette, 1926-ban megjelentettek egy kis héber nyelvű imakönyvet, amelynek megvásárlásával az építési költségekhez lehetett hozzájárulni. Benne az akkor még csak a rajzasztalon létező épület homlokzati rajza.

via

via


via

A közösség alig tizenhét évig tudta használni az zsinagógát, amely a holokauszt után elnéptelenedett.
A hitközségi tulajdonú, de használaton kívül került épületet a OSZK 1964-ben vásárolta meg, 66-ban először másodpéldányraktárat alakítottak ki benne, majd a kisnyomtatványtár és a térképtár anyagát is itt helyezték el. Emellett a nyolcvanas évek második felében itt alakították ki a Széchényi Könyvtár könyvrestauráló műhelyét, a Soros Alapítvány támogatásával, Poprády Géza vezetésével. Jelenlegi funkciójáról az első homlokzaton elhelyezett táblák tájékoztatnak.


A legszebbet pedig a Fortepan, ezt tudja róla:


A felvétel a harmincas évek vége felé készülhetett, nagyjából a mostani Penny Market helyéről. A földhalmok és a kövek valószínűleg az egykori – éppen akkoriban beszántott – temetőt jelzik.

6 megjegyzés:

  1. Korrában lett ott kö9nyvraktár és nem fölöspéldányoknak
    1964.
    http://tortenet.oszk.hu/html/magyar/03kronologia/rovid_kronologia_honlapra_1.pdf

    VálaszTörlés
  2. köszi, igazad van, pontosítom is a szöveget. Ez az életszakasza az épületnek kevésbé érdekelt ebben a posztban, de általánosságban nem érdekel kevésbé, tervezünk egy látogatást a restaurátoroknál, és akkor utánajárunk, mi is zajlik a falak mögött, remélem majd beszámolhatok róla részletesebben.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen ezt a leírást, utána néztem a neten, mert nagyon érdekelt az épület sorsa, és a Te cikked volt a legrészletesebb.
    Nagyon szép épület, kár, h bizonyos szempontból parlagon hever, nem tudom belül milyen állapotban lehet.
    A benne működő könyv restaurátori munkát egyébként meg lehet nézni?? :) És ha sikerül bejutnotok és engedik is, esetleg csináltok néhány belső fotót?

    VálaszTörlés
  4. Köszi a visszajelzést! hát igen, az elhanyagoltság mértékét jelzi, hogy ha ez a rövid kis írás számít a legalaposabbnak jelenleg. Azóta érdekes más dokumentumokra is bukkantunk az épülettel és a közösséggel kapcsolatban, mindenképp meg szeretném még írni, és akkor befűzöm majd azt is ide.
    Remélem hamarosan összejön ez a műhelylátogatás, és akkor természetesen teszek fel fotókat is!

    VálaszTörlés
  5. Szia, köszi a bejegyzést és a képeket. Soha nem volt az "Oszk műhelye", a műhelyt Soros az Oszk támogatásával hozta létre, azoknak a gyűjteményeknek az anyagai számára, amelyek nem rendelkeznek önálló műhellyel és anyagi forrással. Mindig önálló volt, magát a műhelyt sosem vezette Poprády Géza, hanem az Oszk igazgatójaként részt vett a szervezésben (1986-1989). 1990 óta teljesen önállóan működik. Ha valóban megnéznéd a műhelyt, csak csöngess be :)

    VálaszTörlés
  6. köszi a pontosítást, valóban megnézném, és akkor így teszek! írnál egy privát levelet, elérhetőséget vagy ide vagy a facebookra? Marguerite Clark vagy Ültess egy fát néven is megtalálható vagyok.

    VálaszTörlés