2012. november 5.

Elmaradások, teljesítések és tervek

Sápadtra szűrt reggelekkel, finom ezüstös szitálással, föld- és avarillattal köszön be az ősz. A cinkék csapatosan érkeznek az etetőre, meg fürdeni az itatóban. Egy nap alatt kipancsolják a vizet, minden reggel újratöltöm nekik.


Mi történt idén?
Sajnos a 2012-es év megpróbáltatásai a blogszerzőket és ezen keresztül az Ültess egy fát blog projektjeit sem kerülték el. Főleg akkor szomorú, ha a tavalyi lendületes fejlődéssel hasonlítjuk össze. Nézzük most mit lehet tenni, próbáljuk azért menteni a menthetőt, és ellentartani a rossznak.

Az ingyenes önkéntes munkára, kertészkedésre, szervezésre, tervezésre fordított időnket és lehetőségeinket alaposan megnyirbálta ez az év.

Pedig a tavasz nagyon szépen indult, takarítottunk, metszettünk, ültettünk újabb bokrokat, homoktövisekkel gazdagítottuk a megkezdett sarkot. Sokat fényképeztük a virágos előkerteket a környéken. Bizakodva néztük,hogy mások is dolgoznak, a Tahi úton szép kis fakerítések készültek a kertek köré több háznál. Nagyon tetszik, hogy gyümölcshozó bokrokat, málnát, szedret, szőlőt, fügét,  néhol még paradicsomot is ültettek a kertekbe. Egyre inkább úgy látom, hogy ebbe az irányba volna jó továbbindulni. Mi is ültettünk a Tahi 42/b-nél néhány málnabokrot, lelki szemeinkkel már kis kosárral gyűjtögető gyerekeket láttunk a közeli jövőben...


Az önkormányzat fejlesztésként megépíttette az átlós utat a művészháztól a buszmegálló irányába, és tovább terjeszkedett a parkoló burkolata is. Sajnos nem korrigálták azt az átgondolatlan kialakítást, hogy művészház két oldalán a járda épp nekivezet a parkolóhelynek, ami főleg a babakocsival vagy biciklivel érkezőnek probléma.

Nyáron a súlyos aszály nagy károkat okozott a tavalyi ültetésű növényeinkben, és a helyzetet rontotta, hogy különböző okokból nem tudtunk öntözni sem. Itt erősen visszaütött, hogy nem sikerült olyan embereket gyűjteni segítőnek, akik a házban, vagy egészen közel laknak, és lehetne rájuk számítani a munkában, akár együttdolgozásról, akár átmeneti helyettesítésről volna szó. A Tahi út 42/b-ben sokkal jobb a helyzet, itt a lakók között is van, aki rendszeresen öntözi a kapu körüli kiskertet, a többi növénynek is van alkalmi, vagy rendszeres gondozója, és Gábor a nyári éjszakákon kannából körbeöntözte a forróságban senyvedő bokrokat, fákat. A Máglya közben még az öntözőhálózatot is sikerült rendbehozatni, de itt sajnos nem kerültek olyan érdeklődők, akik segíteni tudtak volna az öntözésben. Az önkormányzat által ültetett két nyírfa kiszáradt, és a saját ültetésű növényeink is elég kutyául vannak.
Hogy mégsem teljesen reménytelen a helyzet, azt abból gondolom, hogy a növénytámasztó karókat valaki időnként megigazította, és a fűzfát is hozzákötözték a cölöphöz, ami támasztja. Titkos jóakaró.

Mi lesz még?
Most a szinte érintetlenül meglévő pályázati pénzt szeretnék arra a fejlesztésre elkölteni, amit még tavasszal terveztünk, ez pedig a Máglya köznél az, hogy a trafóház körüli ágyást rendbe tesszük. Itt kertépítő vállakozó segítségére is szükség lesz, szegélyt építeni, földet rendelni, kitakarítani, ha a pénzből futja, egy alacsony kerítést is készíttetni. A Tahi 42/b-ben a tönkrement sövénybokrokat szeretnénk pótolni, illetve továbbépíteni a sövénysort a két ház között. Timi kezdeményezésére néhány virágágyást is szeretnénk építeni. Benne járunk a novemberben, a héten kapunk árajánlatot a kertépítő és kertfenntartó munkákat végző vállakozótól, aki a személyes találkozón nagyon szimpatikus, alapos és segítőkész volt. Erről, ha meglesz, részeletesebben is beszámolunk. Valószínűleg novemberben lezajlik majd a munka, a ránk eső része, ha lesz még idén alkalom, szokás szerint a hétvégékre esik, ha valaki kedvet érez segíteni, örömmel várjuk, pontosabb időpontot itt a blogban közlünk hamarosan.

A pályázati pénzről ismét
Mivel a kérdés többször felmerült, újra megírom ide a pályázat elvi működését.
A pályázat nyílt és nyilvános, amivel kapcsolatban az önkormányzati cég honlapjáról tájékozódtunk.  Bármelyik kerületi társasház részt vehet benne. Ennek alapján írtuk meg a pályázatot 2011-ben és 2012-ben lakóként ketten, önkéntesként, saját kezdeményezésből a Máglya köz 5-9. és a Tahi út 42/b nevében.
Benyújtani nem magánszemélyként, hanem az adott társasház nevében lehet, a közös képviselő aláírásával.
A pályázat célja, úgy tűnik, a közterületi zöldfelületek minőségének a javítsa ÉS együttműködések erősítése a lakók és lakók, ill lakók és önkormányzat között. Ez a támogatási forma elég népszerű is egyébként, és a környéket járva és fényképezve azt hiszem látványosan növeli az kertgondozó lakók aktivitását is.
Az elnyert pénzt növényekre és kertészeti szolgáltatásokra lehet fordítani, a részleteket a fentebbi linken meg lehet találni.
A pályázat utólagos finanszírozású, ami azt jelenti, hogy tavasszal az önkormányzat megmondja, mennyi pénzt adtak, ezt a társasház a saját vagyonából meghitelezi, ebből a keretből lehet költeni, majd ősszel az önkormányzat a számlák alapján utalja a papíron elnyert összeget.
Az eddig felhasznált pénzekkel kapcsolatban részletes elszámolást tartalmaz a blog, amelyeket költség, költségösszesítés címkék alatt lehet megtalálni (címkék a blogban jobboldalt).
Ezekből és a blogból az is kiderül, hogy a kapcsolódó összes tervezési, szervezési, dokumentációs  és fizikai munkát saját kedvből, díjazás nélkül csináljuk.
Tehát hasonlóan meggyőződésből és az eredmény kedvéért dolgozó segítőkre volna szükségünk.

Mindezt két fő okból foglaltam itt össze újra.
Elsősorban, hogy egy kicsit bíztatást adjak azoknak, akik esetleg pályáznának. Rossz tapasztalatokra épülve erős a közvélekedés, hogy bármilyen ügy elintézéséhez csókosnak kell lenni. Ehhez nekünk nem kellett semmi ilyesmi, hanem teljesen külsősként néhány egyszerű formai követelmény betartásával le kellett írni, hogy mit vállalunk, mit szeretnénk csinálni. A két-három év alatt néhány rossz, és sok jó tapasztalatunk is van a hivatallal és a lakókkal kapcsolatban is, szóval nehéz, de nem reménytelen.
A másik, hogy teljesen világosan tisztázzam, ezzel a munkával nem pénzt keresünk, hanem ingyenmunkát adunk egy olyan ügyhöz, amit hasznosnak gondolunk. Ha úgy tetszik, egyfajta romantikus luxus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése