2011. augusztus 18.

a szlöm az szlöm az szlöm

A tavasszal ültetett szép egészséges nyírfa törzsét valaki éles eszközzel vagdosta össze, két helyen is elég nagy felületen. Ez túl nagy sérülés egy ilyen fiatal fának, el is kezdett száradni. A magasabban lévő roncsoláshoz nem lehetett egyszerű felérni. Ennél jobb lett volna egy Szeretlek Mari vagy Love Vivien.

 
A pár hónapja épített csapokból meg nem jön víz.

7 megjegyzés:

  1. Ez borzalmas...

    Lehet valahogy gyógyítani?

    A másik, hogy ebben az esetben szerintem helye volna akár feljelentésnek. Egy dolog a kényelmesség vagy a lemondás, ami a jelek szerint eléggé jellemző a környéken. Más dolog a szándékos károkozás, ami viszont alighanem egyszemélyes történet, kérdés, hogy erre mi a helyes reakció.

    Csapok: bármi ilyet tesztelni szoktak, csodálkozom, ha eddig senki nem kezdeményezte. Lehet, hogy a jövő héten rövid úton megoldódik?

    VálaszTörlés
  2. Az ilyen értelmetlen pusztításnál nincs lehangolóbb dolog, ostobaság és gonoszság a legveszélyesebb elegy.
    a fa gyógyítja magát, ha tudja, kiderül, hogy megmarad-e, vagy elpusztul.
    feljelentéssel szerintem reménytelen kezelni egy ilyen ügyet. az egyetlen esély a jó irányba változásra, ha sikerül pártolókat, segítőket megnyerni, akik esetleg kontrollt és nyomást jelenthetnek a jövőben. Most egyelőre nem úgy néz ki, hogy ilyesmi alakulna, bár ki tudja, hiszen a növények nagyobb része megmaradt, igazából ez eredmény.
    az önkormányzati cég fejlesztési tevékenységét most nem akarom véleményezni, beszélek velük.

    VálaszTörlés
  3. Nem feltétlenül feljelentés. Mindenesetre ki lehetne deríteni, mi történt. Elég látványos lehetett ezt csinálni.

    Én ma mindenesetre láttam példát arra, hogy a félelem az erőszakos és a magabiztos fellépéstől, illetve attól, hogy az önvédelem pénzbe kerülhet, azt is meghunyászkodásra készteheti, akinek a közvetlen életfeltételeit, a lakását fenyegetik. És olyantól számít segítségre, aki maga is közreműködik a fenyegetésben. Azt akarom ezzel mondani, hogy egyáltalán nem kizárt, hogy többen látták, mit történt, és biztatás nélkül soha nem szólnának. Ami persze, ha így lenne, a projekt szempontjából szintén nem jelentene jót.

    Lehet, hogy igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy az évtizedek óta érvényes szabályok ezen a környéken nem fognak változni semmit sem,

    VálaszTörlés
  4. "A sebkezelés azért szükséges, hogy ne juthassanak be a szövetekbe korhadást előidéző mikroorganizmusok. A kéreg sérülése folytán a fatest szabaddá válik, ami a fertőzésveszély mellett vízszállítási problémákat is okozhat. A tisztán tartott sebet a hegszövet is könnyebben beforrja. Nagy kiterjedésű sérülésnél azonban számítsunk rá, hogy teljesen soha nem fog behegedni, csak javul a károsodás helye.

    A fasebkezelő anyagoknak több változata van. A legegyszerűbbek egy passzív fedést biztosítanak, ami lepergeti a vizet, de jobb esetben átengedi a levegőt, így szellőzik is a seb. Más készítmények gombaölő szert is tartalmaznak, ami fokozza a készítmény jótékony hatását. Vannak műanyag bázisú készítmények, amelyek nagyon jól tömítenek és fednek, illetve oldott méhviasztartalmú szerek. Utóbbiak nem száradnak be teljesen, így a fa növekedésekor sem pereg le a készítmény. Ezek nagyon jó termékek, házikertekbe ajánlottak."

    http://ezermester.hu/cikk-647/Fasebek_gyogyitasa

    VálaszTörlés
  5. köszi, igen, ilyesmire gondoltam én is. megpróbálok valamit a jövő héten. sajnos én sem frissen vettem észre, csak azt láttam egy ideje messziről, hogy száradnak el az alsó ágak, de sokáig nem jártam arra.

    VálaszTörlés
  6. Ha nem sikerül dűlőre jutni, van egy ismerősöm (nem közeli, fotózni tanítottam, de megmaradt a jó viszony), aki fagyógyítással foglalkozik. Már a névjegye is élmény, kézzel írott és egy kis falevél van közéragasztva. Most előbányásztam a sufniból és fel is hívtam, azt mondta, szívesen ad tanácsot, ha keresed... Nem tudom, mennyire van topon szakmailag ebben, de ha szükséged van rá, szívesen megadom az elérhetőségét.

    VálaszTörlés
  7. hűha, köszi! mindenképp szívesen felvenném vele a kapcsolatot. a konkrét ügy nyomozása újabb fordulatott vett, írok külön bejegyzést!

    VálaszTörlés