2011. július 18.

jártunkban-keltünkben

Még eddig ilyet nem láttam, mint a múlt héten Csórompusztáról hazafelé Monoszló fölött a domboldalban. Sok-sok bodzafa, mint egy barackos szépen sorba ültetve,  jól benapozós koronaformára metszve, már érik rajta a bodzabogyó.


Eddig azt hittem, hogy a bodzát csak begyűjtik a naposabb erdőszélről, szántóföld mezsgyesávjából. Előfordulása kertekben, utak mentén, szemétlerakó-, törmelékes helyeken, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, rontott erdőkben - írja róla  Terebess  szócikke is. (Amiből leggyönyörűbb ez a rontott erdők, csodálatos!) De hogy mekkorát tévedtem, hiszen az ültetvények kialakítására pályázni is lehet, bodzásokról pedig sok mindent lehet olvasni már, pl itt meg itt meg itt.
Talán a régi-új irányokat kereső gasztrokultúránk eredménye, hogy megéri foglalkozni  az egykor a szegények növényének számított bodzával? Néhány éve nagyon népszerű lett az egyszerű házi bodzaszörp, de májusban ezen kívül zselé, szörbet, sőt rántott bodzavirág is, nyár végén pedig lekvár  készülhet belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése