2011. április 5.

Más kertje

Régóta szeretném néhány képben bemutatni Kata kertjét, egyszerűen azért, mert gyönyörű.
Kata remek vizuális érzékkel, nagy műveltséggel, és biztos ízléssel formálja a látványt, komplex szemlélettel, sokféle szempont egyeztetésével alakítja a növénytárulásokat.
Egy ilyen kert létrehozása természetesen hosszú időt vesz igénybe, fenntartása rengeteg munkával, törődéssel és anyagi befektetéssel jár, ami messze meghaladja a mi közterületi kertünk lehetőségeit. Mégis érdemes virtuálisan figyelmesen bejárni ezt az erdőszéli kertet, mert több törekvés adaptálható a mi területünkre is, elleshetünk fogásokat és szemléletmódot, ami segítségünkre lehet.
A legszembetűnőbb, hogy milyen sűrű, burjánzó kertet lehet kialakítani árnyékos területen is. Rögtön utána, hogy egy árnyékos kertbe milyen tudatosan kell becsalogatni a fényt, milyen beosztással élni vele, és milyen festői hatásokat lehet a fény látványba komponálásával elérni.
A másik, hogy egyáltalán nem látunk nyírt, gyepes területet. Ahol nincs kifejezett szándékunk arra, hogy a gyepet üldögélésre, heverészésre, kerti játékra használjuk, ott felesleges pénzt és energiát ölni a kialakításába. A gyep nagyon víz- és munkaigényes, ha ezt a kettőt nem tudjuk neki bőségesen és folyamatosan biztosítani, akkor kárbaveszett energia amit ráfordítunk.
Látványos az is, hogy változatos talajtakarókkal szép felületeket lehet létrehozni.
(a képekre érdemes nagyítani!)

télen:
 

tavasszal:
 

nyáron: 

ősszel:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése