2011. január 29.

AMINK VAN - sün

Ezt a leltárazós sorozatba tartozó bejegyzést még nyáron kezdtem el írni, amikor késő este sokszor láttam a patak mentén vagy itt házak közötti zöldben motoszkáló sünöket.
A szívós és élelmes sünmalac (mások szerint sünkutya) számtalan mesénk kedvelt hőse.
Életmódjuk éjszakai, alkonyattól kezdve néznek ennivaló után. Félig-meddig téli álmot alvó állatok, bár enyhébb teleken decemberben is meg lehet lesni, ahogy élelemszerző körúton kapkodják lábukat egyik biztonságos helytől a másikig, de azért a tavaszi-nyári találkozások jellemzőbbek. 
A kerti kártevőket pusztító táplálkozásuk miatt hasznosak, amúgy meg kedvesek, színesítik a körülöttünk élő városi faunát, ami azért is becsülendő, mert az állatok nagy része észvesztve menekül a közelünkből.
Különböző talajtakarókkal, bokrokkal segíthetjük őket, ahol jól el tudnak rejtőzni.
Sokan tudják már, hogy tejet nem szabad adni nekik, mivel nem tudják lebontani, elpusztulhatnak tőle. De pl a főtt tojást nagyon kedvelik, talán éppen mert otthon amúgy nincs lehetőségük főzni. a tojás héját is elropogtatják, az meg jó kalcium-forrás.

4 megjegyzés:

  1. Emlékeztem, hogy régebben olvastam a Horánszky utcai társasház akkor indult blogját. Ma rákerestem, és ezt találtam

    VálaszTörlés
  2. hm, ez nagyon érdekes, köszi!
    a konkrét bejegyzés tárgyával, a köztéri bordásfalakkal kapcsolatban finoman szólva szkeptikus vagyok, de a házblogok nagyon érdekelnek!
    megnézegetem majd részletesen. elsőre azt látom, hogy nagyon profi, jóval komolyabb, mint az én egyszemélyes kis barkácsolásom, a nyolcadik kerület az ilyen civil érdekképviselet terén is jóval előbbre jár, izgalmas dolgok történnek ott.
    Ott a környék nagyon heterogén összetételéből adódóan is sok lehetőség van, nekem itt egyelőre annyi lehet az ambícióm, hogy egy egész kicsit becsüljék többre a lakók a saját környezetüket, azt ami van. igazából ez nem is kevés.

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon tetszik a Te elképzelésed,meg a blogod is, ami azért fontos, hogy így nem marad semmi nyomtalanul (jó se, rossz),rögzítve lesz a változás. Hatalmas koncepciókat bárki ötletelhet, de a fejlődés, az ott dől el, amit Te csinálsz a megszerveződő közösséggel.

    Aztán ha már van szemmel (bloggal) látható fejlődés, lehet menni az önkormányzathoz segítségért,vagy vinni ötleteket nekik is.

    (Hogy értsd, miért érdeklődök, miért lelkesedek: hat éve jöttünk el abból a kerületből, a fiam általánosba a Thälmann-ba járt:))

    Sok sikert! szurkolok nektek.

    VálaszTörlés
  4. köszönöm, nagyon örülök a lelkesedésednek, és örülök, hogy olvasol!
    vannak a fejemben tervek az önkormányzattal kapcsolatban is, meg kíváncsian várom mások ötleteit is, meglátjuk mire jutunk.

    Az eddigi tapasztalatom az, hogy az emberek többnyire örülnek, ha azt látják, hogy valaki dolgozik, de egy kicsit at hiszik, hogy ez nekem fizetett feladatom, és megosztják velem a további igényeiket, hogy pl hova ültessek muskátlikat, meg bokrokat, meg szerintük mire kéne pénz. Ami nagyon jó, mert ebből látszik, hogy másoknak is vannak elképzeléseik, és ezt lehet egy kicsit az aktív tevékenység irányába tolni.

    VálaszTörlés