2011. január 24.

Takarítás és a téli dolgok összegzése

A verőfényes délelőtt kínálkozott arra, hogy előzetes hirdetés és szervezés nélkül is rendbetegyük egy kicsit a teret.
A tavaly őszről maradt, már a söprések után hullott tavalyi avar nem baj, sőt, jó hogy néhány hónapig a földön maradt, a sok csapadék hatására ezekből még értékes anyagok oldódtak ki, ami jót tesz az amúgy is rossz minőségű, és nagyon elhanyagolt termőrétegnek. Most viszont az eldobált szeméttel, petárdamaradványokkal, csikkekkel, szétdobált üvegekkel és alumínium italdobozokkal együtt elég szomorú látvánnyá állt össze, ideje volt kicsit törődni vele. Lelkes jelentkezők a hirdetés elmaradása ellenére is akadtak. Talán tavasszal még többen leszünk.
Hárman két-három (tehát összesen kb  hét-nyolc) óra  munkával elég látványos eredményt értünk el. A tér nagy részén összesöpörtük az avart, zsákokba gyűjtöttük, és kivittük oda, ahonnan a fenntartó cég munkatársai szokták elszállítani. Összeszedtük a szemetet, a letört ágakat és kisebb gallyakat, és a valahonnan mindig újragyűlő sittet is egy kisebb halomba gyűjtöttük. A betonoszlopokról és a trafóházról folyamatosan válnak le kisebb-nagyobb darabok, és egy-egy cserepet is előfordul, hogy lesodor a szél, de vannak olyan építési hulladékok is, amelyeket szemmel láthatóan a környéken lakók helyeznek el a nyári susnyásban.

Ezt szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat elszállíttassa. Egy eltűnt fedél is pótlásra vár, és az egyik padról is hiányzik az ülőlapot rögzítő csavar.
Az látszik, hogy rengeteg salátaboglárka lesz idén is, a térnek azt a részét, ahol tavaly a legsűrűbben nőttek nem is nagyon sepertük, jó ha még védik őket a lehullott levelek.
itt-ott virágzik az igénytelen és szívós pénzecske, sok hagymás virágnak előbújtak már a hajtásai, egy helyen pedig nyíló hóvirágot is találtam.

Néhány hete a hóban szépen kirajzolódtak a gyakran használt közlekedési vonalak, és az derült ki, hogy két bokrot ilyen szempontból nem a legszerencsésebb helyre ültettünk. Ezeknek az átültetését meg kell fontolni. Azonban a nyáron kiásott nefelejcstől eltekintve minden növény megmaradt amit ültettünk - csak a fűzfáról törtek le egy kisebb ágat -, és meg is eredtek szépen, úgy látszik.

A mai munka költsége az a négyszáz forint volt, amiből az őszről maradtak kiegészítésére egy tekercs szemeteszsákot vettem, ezt saját zsebből oldottam meg. Virágmagra nem nagyon tudunk költeni, de ha valaki tud ajándékba adni, szívesen elültetjük. Írjanak levelet a bloggernek! Kora tavasszal, ha már biztonsággal lehet számítani egy fagymentes időszakra, néhány újabb bokor, és egy juharfa ültetését tervezzük, akinek van kedve csatlakozni, az figyelje a kapura ragasztott hirdetést a blog logójával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése