2010. április 23.

következő ültetés, április 25


a teret a keleti oldalon határoló trafóház körül vannak nyomai, hogy valaki hagymás virágokat ültetgetett, dolgozgatott, de annak is, hogy folyamatosan gyomlálgatni, karbantartani jelenleg nincs kapacitás. meg annak is, hogy mások meg ezt-azt kihajítanak az ablakon vagy arra jártukban engednek ki a kezükből feleslegessé vált dolgokat. A csikk, pálinkásüveg nem is olyan meglepő, de pl itt mentem el heteken át egy összetört tévé mellett, míg végül az első takarításkor kivittem a buszhoz járdaszegélyre, szúrjon már szemet közterületeseknek is. Itt látható az is, hogy bár a betont a legidőtállóbb építőanyagnak tartjuk, de ha az építőanyag rossz minőségű, akkor ez leginkább a hosszú agóniát jelenti. Mállik, porlik, a vasszerkezet rozsdásodik hosszú évtizedeken keresztül, amíg teljesen megadja magát. De mégis ez a betonárkád valami, amiben van fantázia. Ha kevésbé lenne árnyékos helyen, futórózsával lehetne próbálkozni, az szépen el tud bokrosodni, és nem nagyon igényes.
Vasárnap elültetek oda néhány kis borostyántövet, az ugyan lassan növekszik, viszont elég szívós, ha megerősödik szép takarófelületet képez, és ráadásul örökzöld. nincs túl sok belőle, így nem is nagy munka, de ha valakinek van kedve segíteni, nagyon örülnék neki.
Hosszabb távon az öntözésében kéne segítség, hogy megmaradjanak.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Marguerite,

    igazán csak drukkolni tudok.

    Lehet, érdemesebb lenne szárazságtűrőbb fákkal próbálkozni, mert a nyír és a fűz nagyon vízigényesek. A berkenye és a csörgőfa például sokkal strapabíróbbak. A Kerti Naplóban a talajtakaró cikkben és a száraz félárnyék címkénél még találsz egy pár szárazságtűrő növényt.

    Sok sikert!

    Kata

    VálaszTörlés
  2. köszönöm!
    helytörténeti kutatások mint Nagy Lajos király vadászatainak helyszínét emltik a környéket, füzes, csalitos helyként írnak róla. Persze, azóta sok víz lefolyt a Dunán, de ahogy utánaolvastam, itt elég magas a talajvíz, és a környéken több szép öreg fűzfát is láttam, ez adta az ötletet. azt remélem, az első egy-két évet ha túlélik és megerősödnek, akkor nem lesz baj.
    az tűnik komoly nehézségnek, hogy a föld elég silány minőségű, tápanyagszegény, részben az ötvenes-hatvanas évek építési törmelékeivel van feltöltve. az árnyék is sok, de a te kertedben gyönyörű példákat láttam, hogy a nehézségek milyen inspirálóak tudnak lenni. köszönöm a bátorítást!

    VálaszTörlés