2010. április 24.

AMINK VAN - aranyka, fügelevelűfű, galambbegysaláta, Isten búzája, kakukkvirág, kisfecskefű...

...mennyei árpa, papsaláta, szentgyörgysaláta, trencsénimanna, varjúmogyoró - a kertünkben nyíló kedves és látványos salátaboglárkát ismerik ezen a sok különböző néven a magyar nyelvterületen.
Tavasz elején nyílik és rövid idő alatt elvirágzik, az egyik legkorábbi tavaszi virágunk. Mire ez a bejegyzés elkészült, már egy sincs belőle, pedig két-három hete még - ahogy a képen is látszik - összefüggő felületként borította el a kert árnyékosabb felét. Évelő növény, jövő tavasszal újra számíthatunk rá, az árnyékos, nyirkos, agyagos talajt kedveli. Ezt itt.
Kis kerek szívforma leveleiből, ahogy népi nevei is mutatják, egykor a tavasz első friss salátája készülhetett. Magas C-vitamin-tartalma miatt a népi gyógyászatnak is fontos növénye volt, a tél végére kialakult vitaminhiányon segített, skorbut kezelésére is használták.
Saláta készítéséhez virágzás előtt célszerű a leveleket szedni. Több egyszerű receptet is találhatunk az elkészítésére, például Fűszeres Eszternél olvastam itt és itt, de néhány elkészítési mód a Terebess oldalán is található. Gyűjtésekor arra kell vigyázni, nehogy összekeverjük a külsőre hasonló, azonban mérgező mocsári gólyahírrel (a szirmok száma és formája azért eligazít)
A téren található növények legyűjtését nem csak kertvédelmi okokból, hanem a talaj és a levegő szennyezettsége miatt sem javasolnám jó szívvel, de erdőben járva esetleg érdemes megkóstolni.
A boglárkának gazdag a kulturális beágyazottsága is szerte Európában, ebből a wikipédia vonatkozó lapja mazsolázgat. (személyes kedvencem az a kis történet, hogy Wordsworth síremlékére boglárkát szerettek volna vésetni, de helyette véletlenül vérehulló fecskefüvet vésettek. komp akart lenni, de nem komp lett. elnézést.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése