2013. március 3.

Ne vágj ki minden fát


Nem közvetlenül angyalföldi a téma, csak éppen állandó nyáresti pihenőhelyünk a közeli Dunaparton. Barátunk a Római-part, itt a helye.

Itt lehet lesétálni a Dunához, gyerekeket kacsázni tanítani, kagylóhéjat keresni, kutyát sétáltatni, úsztatni, kajakozni, kenuzni, barátokkal találkozni, sült halat enni, kerthelyiségben táncolni, lent a kavicsos parton nyugágyban sörözni-borozni, éjszaka kivilágított hajók tükröződését figyelni, csillagos ég alatt heverészni, a Felliniben Márkos Albert formációját hallgatni (vagy kinek kinek kedve szerint), vagy leginkább csak nézni a nagy, lomha vizet. Városon belül és kívül egyszerre, minden szempontból elérhető kikapcsolódás, akár egy hétköznap estébe is belefér.
Rengeteg pihenési lehetőség, amivel egy ilyen hatalmas folyó megajándékozhatja a partjára épült település lakóit. Budapest eddig is nagyon szűken élt azzal, ami után adottságaikkal okosabban gazdálkodó városok két kézzel kapnának.

Köszönjük a több ezer résztvevőnek, aki ezen a március másodikai szombaton ott volt, és a jelenlétével jelezte, nem akarja, hogy az ártérre épített ingaltanok védelmében a főváros által tervezett irányban alakítsák át ezt a közkedvelt természetes partszakaszt.


Néhány a témával foglalkozó oldalt gyűjtöttünk össsze a teljesség igénye nélkül, és abban a meggyőződésben, hogy a történetnek még koránt sincs vége:

– A Piknik a Római-partért esemény facebook-oldala. Az eseményt a Védegylet, a Város és folyó blog és a Magyar Tájépítészek Szövetsége szervezte.
– A természetes partszakasz fennmaradását támogató közösség a Maradjanak a fák a Rómain
– Az index videója a március másodikai demonstrációrál és az ellendemonstrációról
A Dunai szigetek blog összefoglalója a mobilgát építését szorgalmazó és az azt ellenző demonstrációról
– Egy uszadékfa összedöntheti a védvonalat - a nol cikke a mobilgát problémáiról
– Bardóczi Sándor írása Requiem a Római-partért címmel az Építészfórumon
– Tarlós István budapesti főpolgármester a témában tartott sajtótájékoztatójához kapcsolódó írás, szintén Bardóczi Sándortól.

Update: Friss fejlemények a Védegylet honlapján - a főpolgármester a gátépítésről szóló határozat elfogadása után három nappal(!) mégis ígéretet tett, hogy a főváros elkészítteti az eddig hiányzó hatástanulmányokat. Azt hiszem, nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, ebben a lépésben szerepük volt a civilek által megmozdított budapestieknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése