2012. szeptember 3.

enyém, tied, mienk

A Magyarországon élő magyar kommentelők a facebookon eléggé leszólták a berlini Allmende-Kontor közösségi kertet. A hozzászólókat a lenti fotó alapján főként a szedett-vedett, tákolt jelleg zavarta. Valóban, mintha egy kispolgári paradicsomot egy hippiközösséggel ráztak volna össze. Amiből végül egy meglepően békés elegyet kaptak, és amely nem nélkülözi a giccses és a parodisztikus elemeket sem. Mindenkinek meglehet itt a maga kis zuga, amelyikért felelősséggel is tartozik, ezek együttese pedig egyszerre kedélyes, lepattant és burjánzó képet mutat.
A berlinieknek mindenesetre nagyon tetszik, az egykori Tempelhof repülőtér telkének egy részén, az Oderstraße felőli oldalon 300 parcellával indult közösségi kert várólistái is tele vannak. A városlakók élelmiszert termesztenek, növényeket csereberélnek, kertészkednek és pihennek a lakóövezetek által körbenőtt egykori reptéren.


Információ itt, további képek itt és itt: Ti mit gondoltok?
Inkább formatervezett bútorokat drágábban, vagy mindenki barkácsoljon raklapból amit tud? Esetleg barkácsoljanak közösen? Vagy vegyenek műanyagszékeket a tescóban? Vagy várjanak arra, hogy az önkormányzat támogassa őket öntöttvas utcabútorokkal?
Vagy lehet, hogy ilyen szűk kis parcellákra egyáltalán ne tegyenek ülőbútort, mint egy hozzászóló javasolta?
Csináljanak egyforma kiskerteket, és egyezzenek meg, hogy egymással összhangban lévő dolgokat ültessenek? Te hogy csinálnád máshogy? Vagy jó így, ahogy van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése