2011. december 1.

a madártani és természetvédelmi egyesület hétvégi programajánlója

az egyesület programjai nagyon népszerűek szoktak lenni, ebben a jó társaság, az ennek következtében kialakuló jó hangulat, és a közös munka öröme miatt. az invitáló levél következik alább:

fotó innen

Az MME Budapesti Helyi Csoportja által szervezett programjaink során másodszor végzünk természetvédelmi élőhelykezelést a csepeli Tamariska-domb Természetvédelmi Területen. A helyi védettségű, homoki gyepeket rejtő élőhelyen az elmúlt évtizedekben igen erőteljesen elterjedtek az úgynevezett tájidegen - vagyis Magyarország flórájára eredetileg nem jellemző - fásszárú fajok, melyek szinte teljesen kiszorították a területről az értékes és igen fajgazdag homoki élőhelytípusokat. 2010-ben emiatt úgy döntöttünk, hogy az illetékes szervezetek munkáját kiegészítve megkezdjük, illetve bizonyos területrészeken folytatjuk a nem őshonos növényfajok visszaszorítását, mellyel a gyepek terjedését segítjük elő.

A tevékenységünket 2011. december 3-án, szombaton, esőnap esetén, december 4-én vasárnap szervezzük meg. Akik ismerik a területet, azokat a védett terület északi oldalán található Gázcseretelep bejáratánál várjuk 9 órától. Akik azonban szeretnék a segítségünket igénybe venni azokat nagy szeretettel várjuk Csepelen, a Szent Imre téri buszvégállomásnál fél 9-kor. A találkozó helyszínét a belvárosból legkönnyebben a csepeli HÉV-vel lehet megközelíteni, melynek menetrendjét a következő helyen lehet megtekinteni: http://www.bkv.hu/hev/H7_csepeli_hev.html Itt a 148-as buszra szállva http://www.bkv.hu/busz/148.html a Borz út nevű megállóig utazunk, majd az Orgonás utcán besétálva fogjuk a dombot elérni és remélhetőleg pontban 9 órakor tudunk a helyszínre érkezőkhöz csatlakozni.
Szokásunkhoz híven a munkában részt vevőknek mi is szeretnénk valamivel kedveskedni: a nap folyamán étellel és itallal próbáljuk a téli hideget enyhíteni, ezen kívül pedig madárgyűrűzési bemutatót is szervezünk az érdeklődőknek.

Motoros és mechanikus kézi szerszámokkal, védőkesztyűkkel természetesen készülni fogunk, de szívesen vesszük a saját eszközök munkába vonását is.

Az élőhelykezelést terveink szerint egész nap végezzük, ezért akik nem érnek rá reggel kijönni, azok is bármikor csatalakozhatnak hozzánk, mindenkit szívesen látunk akár csak egy órára is!

Tartós hóborítás esetén az akciót későbbi időpontra halasztjuk.
 


Üdvözlettel:
Bajor Zoltán
Elnök
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése