2011. október 18.

a lány a hűtővel

van egy régi, elfelejtett tudás az élelmiszerek elektromosenergia-felhasználás nélküli tárolásáról? feléleszthető? népszerűsíthető? adaptálható a jelenlegi életformánkhoz?
Jihyun Ryou nekiállt újragondolni a dolgot.






(Ahogy egy francia hozzászóló említi, Párizsban a ház külső falához épített, belülről elérhető doboz működött egyfajta a kamraszekrényként az év nagy részében, ami tagadhatatlanul jobb megoldás, mint a gerébtokos ablak táblái közé befőttesüvegben eltett bableves, vagy ablakon kilógatott nejlonszatyor, ami nálunk a kollégiumokban, munkásszállókon volt bejáratott dolog.)

Jihyun Ryou honlapja
innen

2 megjegyzés:

  1. Amikor kicsi voltam, még jött a házunkba a jeges. Beballagott a körfolyosók alá a földszintre és nagy hangon kiabálva kínálta portékáját. Olyan masszív orgánuma volt, mint Simándy Józsefnek, csak prózában nyomta...
    Még nagyszüleim jégszekrényére is emlékszem, de szerintem azt olyan három-négyéves koromban már lecserélték "modernre".

    Az Országházban a mai napig az évszázados technikával működtetik a légkondit: jégtömböket pakolnak bele, a levegőt viszont nem tudom, hogyan keringtetik...

    Az ablakon kilógatott doboz nem rossz ötlet, ha a tetejére egy napelemet szerelnének, nyáron is működne...

    VálaszTörlés
  2. Polz Alaine-nél olvastam valahol azt az apró hétköznapi momentumot, hogy a vajat egy tál hideg vízben tartották, hogy ne olvadjon el.
    vannak ezek az egyszerű praktikák, amiket az olcsó energia korában azt hihettük hogy örökre dobtunk sutba. kíváncsi vagyok, hogyan kerülnek elő megint. fogcsikorgatva, vagy kíváncsian vesszük-e elő őket.

    VálaszTörlés