2013. július 14.

Poszt poszt

Nagyon sokáig elmaradt az áprilisi kertépítésről szóló ígért beszámoló, most lerovom ezt a tartozást.

Többször futottunk neki a szervezésnek, végül az elhúzódó tél miatt épp a Föld napjára került az időpont, kicsit későre, de stílusosan. Sokan sokat dolgoztunk, hogy egy apró szegletke szebb legyen a világon. Aznap este láttuk az ünnepi sárgavirágos villamospályát is a tizennégyes villamos Rokolya és Gyöngyösi utcai megállója között.

A tavaszi munka előzményeként 2012 végén készült el az ágyás kőkeretének a felújítása, amit egy általunk megbízott vállalkozó végzett el, az önkormányzati pályázaton nyert pénzből. A következő lépés az ágyás kitakarítása, gondozása, a növények megújítása lett, erre a 2012-es pályázati pénzből már nem futotta. Készítettünk hát egy pályázatot 2013-ra is, hogy meg tudjuk vásárolni a felújításhoz szükséges földet, növényeket. A terv az volt, hogy vásárlásokat az önkormányzati pályázati pénzből intézzük, a munkát pedig a lakók adják hozzá.

A szállítást és a kirakodást végző kertész vállalkozón kívül húszan dolgoztunk össze. Ugyan most is volt néhány lépcsőház, ahonnan mindig letépkedték a hirdetést, de ezeket mindig pótolgattam, azt hiszem, a környéken lakók legnagyobb része látta a kiírást. Ennek ellenére nem sokan jöttek, nagyobb részt máshol lakó lelkes civilek, a barátaink jöttek el segíteni.

Tanulmánykészítési szakasz
Fiatal munkatársunk, miután bejárta a terepet, támogató szakvéleményt fogalmazott meg.



Kubikos
Megfontolva a tanácsokat először alaposan felkapáltuk a területet, és kigereblyéztük az elburjánzott gyomokat. Ásóval és kapával igyekeztünk minél jobban fellazítani a talajt, ilyenkor mindig látszik, hogy a lakótelep építése során a környező területre dolgozták el az építési hulladékot, amelyre egy egészen vékony földréteget húztak. Törmelék téglák, cserepek, betondarabok kerülnek elő. Csoda, hogy van ami megmarad mégis.

12 köbméter termőföld elterítése nagy munka, eddig nem sok fogalmunk volt róla, ezután már meg tudjuk saccolni. Öten-hatan lapátoltunk talicskáztunk váltásban órákon át, de így is körülbelül a kétharmadát terítettük el a földnek. A maradék átkerült a Máglya köz túloldalára az előkertekhez.

A kapálás nagyját a Göncöl utcára néző ablaka alatt évtizedek óta kertészkedő Feri bácsi végezte. De minden generáció kivette a részét a maga módján.
János és Erzsi, a néhány házzal messzebb lakó közös képviselők is eljöttek segíteni.
A térről már ismerős Jani épp amiatt állt be kubikolni becsületből, hogy ne a hetvenen túl járó Feri bácsi legyen az egyetlen felnőtt a házból, aki segít.


Közben az egyik lakásból lejött egy néni, aki sajnálkozott, hogy nem tud segíteni, de felajánlotta, hogy főz kávét. Néhányan mások is szóltak, hogy most épp nem tudnak segíteni, de máskor jönnének szívesen. Viszont általában az a tapasztalat, hogy máskor sem bukkannak fel többen, hanem többnyire ugyanígy, szólnak, hogy éppen most nem érnek rá, de egyébként milyen jó.

Végre ültetünk
A gyomlálás és a föld elterítése után alaposan meglocsolva elültettük a növényeket. A gödrökbe terítettünk tápanyagban gazdagabb földet, trágyát. Az előző fázishoz képest ez már felüdülés volt, és látványosan alakult a kert. A két szomszéd fiú, Barna és Armando nagyon sokat és lelkesen segített. Armando eredetileg azt szerette volna, ha valaki segít a biciklijét megjavítani, de annyira megtetszett neki a munka, hogy inkább beszállt, és egész délután ott maradt. Szelíden hagyta, hogy egy darabig tévedésből mindenki Árminnak szólítsa.



Az átlátszóság fontos szempont, nézzük meg, miket ültettünk, és milyen költségeink voltak!
Az általunk hozzáadott érték, tizenöt felnőtt és két gyerek (a három legkisebbet most nem számoltam bele), együtt körülbelül kilencven munkaórája. Ki-ki kiszámolhatja, mennyi lehet ez.




Megünnepeljük
A délutáni locsolásra már a rigók is gyülekezni kezdtek, és végül a biciklire is sor került. Utána Armando végigmutogatta az anyukájának, hogy melyik bokrokat ültette ő.
Meghallgathattuk az egyik helyi nénitől, hogy ő már soha nem csinál itt semmit, sőt a fiának is megtiltja, mert ez az önkormányzat feladta. Meg egyébként úgyis ellopnak mindent.
Feri bácsiról kiderült, hogy gyári munkája mellett szakképzett barlangász volt, óriási rendszerezett ásványgyűjtemény tulajdonosa. A lakásban tartja.
A legjobb az volt, hogy úgy tűnt, mindenki jól érezte magát. Mindent összevéve, ez az áprilisi nagy munka olyan volt, amit évek óta terveztünk megcsinálni.

Nagyon köszönjük mind a húsz résztvevőnek a segítséget! Ehhez a munkához mindannyian nagyon kellettetek! Külön köszönet Szabó néninek a Göncöl utcából, aki a kávét főzte, meg az anyukámnak, aki ellátott bennünket csokis túrótortával és bodzaszörppel.

Amit a későbbiekben szeretnénk megcsinálni
- egy alacsony kerítés a kert köré
- kevés fenyőkéreg mulch kiszórása
- tábla elhelyezése 
- öntözés
- madárbarát kert kialakítása
- süti, bodzaszörp, zene

Amihez szükségünk van segítségre
Ezeket a fiatal cserjéket, bokrokat nagyon fontos öntözni ahhoz, hogy megerősödjenek, megeredjenek. Ha a tavalyihoz hasonló szárazság megismétlődne, az végzetes lenne rájuk nézve. Ha a locsolásban tudnál segíteni, jelezd kommentben vagy fb-n vagy mailben. Köszi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése