2013. február 20.

könyv


Oravecz Imre dokumentarista igényű új regényét olvasom épp, Kaliforniai fürj.

A szerző az 1900 körüli nagy migrációs hullámból Heves megyei, közelebbről Szajla környéki szegényparasztból Amerikában gyári munkássá lett bevándorlók történetét írja meg, a mindennapokat meghatározó legapróbb részletekre is kiterjedő figyelemmel. Valóban nagyon szegény családokról van szó, akik, mint sokan mások Kelet-Európából, azzal a határozott céllal érkeztek Amerikába, hogy néhány év kemény munkával minél több pénzt gyűjtenek, és az összekuporgatott tőkével visszatérnek a szülőföldre boldogulni. Kihagyták a számításból, amit nem tudtak belevenni, a történelem alakulását, és az idő személyes sorsokat alakító hatását.

A regény erőssége épp az a magabiztos fókuszváltogatás, ahogyan társadalmi csoportok és folyamatok történetébe a család történetét illeszti, együtt kezelve szociológiai, szociográfiai, mentalitás-, életmód-, ipar- és technológiatörténeti kérdéseket, nagyon szorosan lekövetve az akkulturáció a szereplők számára nehéz és hosszadalmas, meglóduló, megtorpanó, reményekkel, csalódásokkal teli, folyamatos újratervezést igénylő folyamatát.
 
A szöveg komplexitása miatt talán nem is igazságos a szereplőkkel szemben, épp ezt a lenti mozzanatot kiemelni, de azok az olvasók, akik Budapesten a szűkebb környéken élnek, tudják, hogy mi adta a ráismerés érzését, hogy bizonyos viselkedésmódok, generációkat összekötve, rendkívül masszívan élnek tovább.

Nem jártak sehova, se moziba, se színházba, nem érdekelte őket a kultúra. A divattal sem tartottak lépést. Miután elnyűtték magukkal hozott, többé-kevésbé cifra gönceiket, a munkaruhán kívül csak egy öltözet ruhát vettek, és mindig abban jártak, míg le nem kopott róluk. Eszeveszettül spóroltak, csak a legszükségesebbekre költöttek. Mindent sajnáltak maguktól, mint a betegesen fösvények. Az italt kivéve. A sörrel, whiskeyvel nehezen barátkoztak meg. Eleinte mindig bort követeltek, és gyümölcspálinkát. Gyümölcspálinka nem volt, a bor pedig aránytalanul drága. De aztán rászoktak az új italokra, és öntötték magukba, vedelték, munka után, a burdban, de leginkább a szalónban, a kocsmában. Ott rendszerint berúgtak, és összeverekedtek más nemzetbeliekkel, olaszokkal, franciákkal, de főként egymással. Vagy legjobb esetben kötözködtek, izgágáskodtak, ordibáltak, énekeltek. És így mentek haza, záróra után, egyenként vagy összekapaszkodva. A tetejébe még sűrűn vizeltek is. Nem előtte, a kocsmai vécében, vagy otthon, mikor hazaértek, hanem közben, az utcán, nyilvánosan, szemérmetlenül, ahogy Magyarországon megszokták. Az út közepén, a járdán, a kerítések, falak mellett, fák tövében, ahol éppen rájuk jött, ha jött valaki, ha nem, ha nő, ha férfi, mindenki szeme láttára. És hiába tartóztatták le, büntették meg őket minduntalan közszeméremsértésért, erről nem és nem akartak leszokni, ezt természet adta joguknak tekintették. Az amerikaiak a többi furcsaságon is eléggé elszörnyülködtek, de ezt a nyílt színi barbár vizeletürítést tudták legkevésbé megemészteni.

Valószínűleg sokban hasonlítottak a korszakban szintén lenézett, balhésnak és kulturálatlannak tartott írekre. A regénynek ez, a kulturális különbségekről szóló részlete kicsit tágabban itt.

2 megjegyzés:

  1. Ebből a regényből jelentek meg korábban részletek az ÉS-ben, akkoriban szívesen olvastam. Érdekes volt, de... Távoli, nagyon távoli. Sosem jutott eszembe semmilyen párhuzam Budapesttel, érdekes volt olvasni a bejegyzésed.

    VálaszTörlés
  2. én szeretem az Oravecz többi írását is, ennek a történetnek az előzménye az Ondrok gödre című regény, de Szajla a Halászóemberben található szövegeknek a helyszíne is.
    Nagyon aktuális most ez az elvándorlás téma, lehet, hogy írok majd még róla valahova.

    Ide amiatt jutott eszembe, hogy szinte minden nap látom a helyi, egykori gyári munkások egyikét-másikát a parkban hugyozni. Sőt, nem csak a hatvan körülieket, hanem a néha a tizenéveseket is. Sajnos előfordul, hogy a kis juharfa-csemetét célozzák be.
    Viszont már nem olyan általános, mint egykor úgy tűnik az volt.

    VálaszTörlés