2012. április 27.

mit érdemes most



néhány gyors, hevenyészett ötlet Ivettnek arról, miket ültehetne mostanában:


- május eleje alkalmas az uborka ültetésére, ehhez tápkockás növényt jó használni, amelynek már legalább egy kifejlett levele van (a szikleveleken kívül) itt feltétlenül szükség van takaróanyagra eleinte, ami az éjszakai-nappali hőingást kiegyenlíti.
- magról ha ülteted, a magokat ki kell válogatni, hogy csak egészséges magok kerüljenek a földbe.
- salátát és karalábét is lehet májusban ültetni. ezeket lehet az uborkaágyás szélére, mivel kezdetben az uborka nem foglalja el a teljes helyet.
- május közepe felé jó lehet cikóriát ültetni. a fiatal növények fagyérzékenyek, ezért még júniusban is lehet vetni, de azok már nem lesznek olyan vastagok, mint a májusban vetett növények.
- babot is lehet májusban ültetni, a talajjal szemben nem igényes.
- karós babot inkább május második felétől érdemes, jobb hozamra lehet számítani.
- tököt szintén május közepétől jó vetni, május végétől palántásat ültetni lehet.
- cukkinit
- halványítózellert. nagyon finom.
- gumós zellert humuszban gazdag, nedves talajon érdemes ültetni.
- szintén május második felétől érdemes paradicsompalántákat. a hirtelen lehűléseket rosszul bírja a fiatal paradicsomnövény, ezért korábban nem jó, csak ha a talaj már jó meleg
- paprikával hasonló a helyzet, mint a paradicsommal.

- dísznövények közül a legtöbb, amit ágyásba vagy szegélynek szoktak ültetni, szintén fagyérzékeny, ezért annak is inkább a május második felétől eső első napok a legjobbak. rézvirág, büdöske, krizantém, szegfű, oroszlánszáj, rengetegféle egynyári virág közül lehet választani.
- ültetéskor érdemes a talajtakarásról is gondoskodni, mert az részben akadályozza a gyomnövények terjedését, részben segít a talajnak a nedvesség megtartásában. a konyhakertieknél lehet akár száraz fű, szalma, vagy megfontolandó a fekete fólia, amibe ültetéskor kereszt alakban lyukat vágunk a magoknak vagy a növényeknek, a virágoskertnél értelemszerűen inkább a természetesebb hatásokra törekszünk, ezért ott pl különböző fenyőkéreg-darálékokból érdemes választani.

- évelők közül május második felében már csak földlabdásat jó ültetni.

Franz Böhmig Kertészkedés egész évben kézikönyvét használtam.

2 megjegyzés:

  1. köszi, nagyon érdekes, pont a napokban belefutottam én is, kell vele valamit kezdeni, aztán írni róla! a zöldségek meg egyenesen lenyűgözőek!!

    VálaszTörlés