2010. december 25.

ideje

volna megint összesöpörni a leveleket. Most nincs időm a kapukon hirdetni, így valószínűleg egyedül fogom megcsinálni a napokban, ha kilábalok egy csúnya megfázásból. Ha mégis van valakinek kedve csatlakozni, írjon bátran kommentben vagy mailben.
kép innen
Karácsony napjai inkább emlékeztetnek egy borongós márciusi hétvégére, mint a gyerekkori emlékek, dalok és a képeslapok havas zimankós ünnepeire. Ez látszik a füveken, fákon is, hallatszik a hajnali madárkoncerteken. Bár a nappalok is hosszabbodnak már, azért a tél zordabb része még valószínűleg előttünk van (sőt, most kezdődik a csillagászati tél), érdemes elkezdeni a madáráetetést.
Az etetés legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, folyamatosan kell biztosítani az élelmet a téli időszakban, mert ha egyszer odaszoktattuk a madarakat, akkor a váratlan szünettel nagyon nehéz helyzetbe hozhatjuk különösen a kistestű fajtákat, akiknek gyors anyagcseréje, és kevés tartalék energiája van. Tavasszal, a költési időszak kezdetén viszont hagyjuk abba az etetést. Az etetéshez legjobb a zsiradékot és magvakat tartalmazó cinkegolyó, valamint a fekete napraforgómagot és kisebb magokat, főleg kölest tartalmazó keverék. Az etetőbe tehetünk főtt rizst, főtt zöldséget, vagy egyszerűen szúrhatunk a faágakra egy-egy almát. Kenyérmorzsát ne szórjunk a madaraknak, megbetegszenek tőle! Szárazabb téli időszakban fontos az itató is.
A Magyar Madártani Egyesület honlapján további hasznos és részletes tanácsok is találhatóak. Boltjuk is van, ahol etetőket és eleséget is kaphatunk, de legközelebb a Váci úti OBI-ban is többfélét árulnak mindkettőből. Addig is, amíg az idei év során elültetett bokrainkból hatalmas, ízletes csemegét termő, madárbarát vadon lesz, gondoskodjunk a gyengébbekről!

4 megjegyzés:

  1. Jó munkát, utána a megérdemelt pihenést! Szívesen segítenék, de nagyon kifárasztott a hatalmas családi vendéglátás, utána a romeltakarítás...
    Sajnos csak néha jönnek cinkék erkélyünkre, többnyire galambok eszik meg a cinkéknek kitett étkeket.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm! :)
    valójában ez leginkább a környező házak lakóinak szóló lehetőség, mint ahogy a blog sok bejegyzése is őket érintheti szándékom szerint. nem számítok arra, hogy magyar nyelvterületekről felkerekednek lelkes önkéntesek, hiszen itt a helyieknek lehetne kicsit gondot viselni a saját környezetükre, és egymásra.
    de persze minden olvasónak nagyon örülök!

    a cinkékkel kapcsolatban:
    nekem nagyon bevált a cinkegolyó, amit nem fix etetőbe rögzítek, hanem egyszerűen felakasztottam egy szalaggal. mivel elég kicsi, és a függesztés miatt összevissza imbolyog, ezen a galambok egyáltalán nem tudnak megkapaszkodni, le is szoktak róla. a kistestű madarak pedig nagyon kedvelik.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!
    Csak még annyit, én is angyalföldi vagyok...

    VálaszTörlés
  4. akkor talán érdekelni fogja a következő, helytörténeti jellegű bejegyzés, amit mostanában barkácsolok.

    VálaszTörlés