2010. november 7.

a mai nap nagyon munkásan telt

Köszönjük minden résztvevőnek, aki segített, gondolattal, szóval, vagy cselekedettel akár!
Délelőtt tizenegy órától Renátával elosztottuk a növényeket, próbáltunk figyelni arra, hogy több felől jól látszódjanak, ne legyenek a szokások alakította közlekedési útvonalakon, és a lehetőségekhez képest minél több fényt kapjanak.
Renáta ásta ki a helyüket, a gödröket jól beöntöztük, minden szereplőnek juttattunk a biohumuszból is és elültettük a növényeket. Ebben már újabb segítséget is kaptunk, egy másik Renáta és kisfia, Zénó személyében. Zénónak nagyon tetszett, hogy dagasztjuk egy kicsit a sarat a friss bokrok körül, szabad öntözni a kannával, sőt, egy egész kicsit csipegetni a bogyókat a madárbirsről. A szemeteszsák-tekercsből is szinte végtelen kígyót lehet húzni az avarban. És még hátra volt az igazi játék, amikor a levélkupacokba lehet ugrálni, meg ide-oda hordani őket. Leginkább szana-szerte. Mert az ültetés után következett még a munka nagyja, összeszedtük a szemét jó részét, és összesöpörtük a lehullott lombokat. (Itt merült fel a kérdés, hogy vajon ki és miért dobál a bokrokba és a fűbe fél pár sízoknit, borotvaszárat vagy beton építőelemet. A csikkeket, az energiaitalos dobozokat vagy a felesüveget értem.) Ennek a munkának nem értünk a végére, pedig Lajos is nagyon sokat segített, még néhány alkalommal jó volna télen is folytatni a takarítást, már csak amiatt is, hátha más is kedvet kap segíteni, akkor legyen hova kapcsolódni.
Közben sokan segítettek tanácsokkal, jó szóval, szemeteszsákkal, ki-ki ötletei és vérmérsékelete szerint, és az időjárás is nagyon kedvezett a munkának.

A fiatal bokrokat a tél folyamán is kell öntözni, hogy sikeresen átvészeljék a csapadékmentes időket, és tavasszal erősek legyenek. Ehhez még ki kell találni, hogy hol tudnánk minél többek számára hozzáférhető helyen tárolni az öntözőkannákat és ha lehet, a többi szerszámot is. Renáta azt mesélte, hogy régebben (mikor lehetett, gondolom vagy húsz éve) volt egy kis szerszámos-fészer az uvaron, ahol a kerti szerszámokat lehetett tartani. Ez jelenleg több okból sem tűnik kivitelezhetőnek. Mindenesetre az öntözésben is hálásan fogadunk minden segítséget, leghálásabbak pedig valószínűleg a bokrok lesznek tavaszra, ha megmaradnak.
Végül körülbelül öt óra munka lett a tervezett kettő-háromból, és közben további tervek merültek fel, amiket talán jövő tavasszal fogunk megcsinálni.

képek és továbbiak legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése