2012. december 3.

Innen valami hiányzik


Ne tévedjünk, elsősorban a gazdasági válság, és csak másodsorban a környezettudatos gondolkodás okozza a kulturális fogyasztás alapos átrendeződését. De ennek a  a változásnak van pozitív oldala is, egyik ilyen például a Nyugat-Európából terjedő könyvmegállók megjelenése. A pofonegyszerű ötlet annyi, hogy köztérben elhelyezett könyvespolcokra mindenki odaviheti azt a könyvet, amire már nincs szüksége, anélkül, hogy pénzt kapna érte, de vihet is belőle, ami megtetszik (take a book, leave a book). Gondolom alapvetően csak elfogy, mert hosszabb távon többen akarnak kivenni a közösből mint beletenni, de ez a dolog struktúrájához tartozik. Inkább az a sikeresség mérője, hogy ez az elfogyás órák, napok, vagy hetek alatt megy végbe.

Szóval pénteken örömmel láttuk, hogy lett egy Könyvmegálló a Duna Plázában.
Csináltunk is pár kapkodós fotót rohanás közben – később az összes életlennek bizonyult –, arra készülve, hogy beszámolok róla a blogon. A főváros első plázája sosem tartozott az igazán nagy forgalmú bevásárlóközpontok közé, de mostanában kimondottan lézengenek benne a vásárlók, néha az az érzésem, a helyben dolgozók jóval többen vannak az épületben.
A fogyasztás átrendeződésének egyik jele a használtruhaüzletek térnyerése a plázákban, itt is egy Háda bolt bonyolít látványos forgalmat. Most pedig úgy láttam, hogy a könyvespolccal megjelent egy igazi közösségi szociális funkció is, ami profitot nem termel, de a hely népszerűségét, és ezen keresztül a forgalmat kicsit növelheti (kisebb kiállítások is szoktak itt lenni, legótól old timerig mindenféle).

A hétvégén össze is szedtem néhány olyan könyvet, amikre úgy éreztem, nincs szükségem, de meglepetésre ma reggel azt láttam, hogy a polc eltűnt, a helyszínt most egy kócos fogú Mikulás foglalta el, a méltán népszerű Prof or Hobo sorozat reprezentánsa. Kedvesen sajnálkozott, mikor látta, hogy hiába cipeltem egy kosárnyi könyvet.


Munkába menet nagyjából útba esett volna még egy másik könyvmegálló az óbudai Kassák Lajos Múzeumnál (az óbudai könyvmegállóknak facebook-oldala is van), de befordulva az udvarra úgy éreztem, itt a kutya sem jár, így végül letettem a könyveket a lehangoló Flórián téren, azt hiszem innen gyorsan elviszik.
De jó volna Angyalföldön egy ilyen saját, állandó hely, mit gondoltok? Hol lehetne helyet szorítani neki, ahol sokan járnak, útba is esik, hírét is viszik?

2 megjegyzés:

  1. Pilismaróton, szemben Zebegénnyel, a parton van egy jópofa kocsma. KÖnyvtár Söröző a neve. Eszembe jutott nagyjából ugyanez, a nevéről, de a tulajdonos nem igazán érti, mit akarok. Ide? Könyvek? Nos, ha júniusban kinyitnak, megint megpróbálom, ezzel megerősítve. Annyi „felesleges” olvasmány lehet a víkendházakban!

    VálaszTörlés
  2. Azt hinném pedig, hogy ha már ez a neve, akkor fogékonyabb lesz a tulajdonos. Akkor esetleg valami helyi vicc van az elnevezés mögött? Romkocsma-szerű helyeken láttam már hasonlót, talán a Cédé/fűben, a Pótkulcsban, Kiadóban? Kicsit mint a szállodákban hagyott könyvekből összeálló esetleges könyvtár.

    Esetleg az önkormányzatot lehetne rávenni, hogy szerezzen be egy funkcióját vesztett zöld-sárga telefonfülkét, amit civilek és/vagy helyi könyvtárosok karbantartanak (?)

    VálaszTörlés